Lielākais šī gada darījums notiek Viļņas biroju nomas tirgū

Lielākais šī gada darījums notiek Viļņas biroju nomas tirgū

Starptautiskais nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums Newsec pārstāvēja Western Union Processing Lithuania (WU), kas ir pasaules finanšu pārvedumu līdera Western Union daļa, uz nomas līgumu par vairāk nekā 15 000 m2 biroju platību kopā ar Somijas nekustamo īpašumu investīciju un pārvaldības uzņēmumu Technopolis.

 

Pirms darījuma WU atradās trīs Technopolis ēkās Viļņas Oza parka rajonā. Pēc darījuma noslēgšanas nomājamās telpas koncentrējas divos biznesa centros, tostarp tika palielināta to kopējā platība. Turpmāk WU aizņems visu “Gama” ēku un 66 % no “Delta” biznesa centra teritorijas, un pēc biznesa centru attīstības uzņēmums biznesa parkā kopumā aizņems vairāk nekā 25 tūkstošus m2. Uzņēmuma nomātā platība ir lielākais biroju nomas darījums, kas šogad noslēgts Viļņā.

“WU lēmumu turpināt ilgtermiņa nomu un attīstību biznesa parkā “Technopolis” noteica stratēģiski izdevīgā atrašanās vieta, šajā teritorijā izveidotā infrastruktūra, profesionāls biroja vadītājs, kā arī kvalitatīvie ēkas parametri – racionāla un elastīga telpas izmantošana, biroju projektēšana un uzstādīšana atbilstoši WU vajadzībām.” – saka Martynas Babilas, Newsec Nomnieku pārstāvniecības grupas vadītājs Baltijas valstīs.

Kā pastāstīja Technopolis biznesa vadītāja Lietuvas reģionā Lina Maskoliūnė, šis darījums ir Technopolis pieejas ilgtermiņa sadarbībai un tās laikā iegūtās lielās uzticības rezultāts.

“WU līguma atjaunošana, paplašinoties mūsu biznesa parkā, liecina, ka mēs spējam izpildīt klientu vajadzības. Mūsdienās uzņēmējdarbībai vissvarīgākās lietas ir talanta piesaistīšana, saglabāšana un uzņēmējdarbības nepārtrauktības nodrošināšana, izmantojot augstas kvalitātes un stabilu infrastruktūru. Mūsu uzdevums ir palīdzēt klientiem rūpēties par to, un COVID-19 krīze vēl vairāk parādīja, cik spēcīgi un elastīgi mēs esam un kādu vienmērīgu infrastruktūru un klientu apkalpošanas kultūru esam izveidojuši”, viņa atzīmē.

Kopš savas darbības sākuma Lietuvā 2011. gadā WU ir attīstījies un paplašinājies Ozas apgabalā, kura ēkas 2013. gadā iegādājās Technopolis. Uzsācis darbību “Beta” ēkā 2013. gadā, WU izvērsās arī “Gama” ēkā, un līdz ar “Delta” ēkas celtniecību 2016. gada beigās, uzņēmums nomāja telpas arī šajā biroju ēkā. “Šādiem strauji augošiem uzņēmumiem biznesa parki ar kopēju infrastruktūru ir ļoti ērts un elastīgs risinājums. Tādā veidā mēs varam garantēt nomnieku vienmērīgu attīstību vienā rajonā, nenovēršot uzmanību no vairākām vietām pilsētā. Tāpat septiņu darbības gadu laikā Lietuvā esam pārliecināti, ka mūsu piedāvāto biroja pakalpojumu plašais klāsts atbilst ne tikai mazo un vidējo, bet arī lielo nomnieku, piemēram, WU, kvalitātes prasībām”, biznesa parka infrastruktūras priekšrocības nosauc L. Maskoliūnė.

B + klases “Gama” biznesa centrā, kas atrodas Balčikonio ielā, WU pēc darījuma aizņems visu ēkas platību, proti, 11 300 m2, tostarp uzņēmums aizņems aptuveni 66 % no blakus esošās B + klases “Delta” ēkas, kuras kopējā platība mērāma 14 300 m2. “Deltā” ir arī daudz mazu un vidēju uzņēmumu, tostarp arī 100 darbavietu kopstrādes telpa “UMA”. Tehnopolis B + klases biznesa centru rajonā Ozas teritorijā atrodas “Alfa”, “Beta” (divas biroju ēkas), “Gama”, “Penta” un arī “Nova”, kura būvniecība jau tuvojas noslēgumam. Visas ēkas šajā biznesa parkā ir sertificētas ar LEED Gold sertifikātiem.

 

Nomnieki radikāli nemainīs savus plānus

“Pašlaik Viļņas biroju tirgus nomniekiem ir īpaši labvēlīgs alternatīvu skaita ziņā, turklāt tiek būvētas jaunas liela mēroga B + klases biroju ēkas, kas palielinās kvalitatīvu telpu piedāvājumu. Tomēr pēc rūpīgas pieejamo variantu izvērtēšanas Technopolis piedāvājums vislabāk atbilda Western Union Processing Lietuva vajadzībām, tāpēc biroja nomas process noritēja gludi. Šis ir līdz šim lielākais biroju darījums šogad ne tikai Viļņā, bet arī visās Baltijas valstīs, kas demonstrē tirgū jau darbojošos pakalpojumu centru aktīvu attīstību”, stāsta M. Babilas.

Pēc eksperta domām, neskatoties uz pandēmijas izraisīto tirgus nenoteiktību, biroju segments joprojām ir viens no vismazāk skartajiem nekustamā īpašuma nozarē, un nomas termiņu pagarināšana var palielināties: “Kamēr lielie uzņēmumi turpina plānot nepilna laika darbu no mājām, sadarbību ilustrē WU izvēlētais risinājums”, saka M. Babilas.

Viņš uzsver, ka, neraugoties uz rekordlielo nomu pirmajā un otrajā ceturksnī, kopējais gada noslogojums šogad būs nedaudz zemāks nekā pērn (kas bija rekordaugsts Viļņas biroju tirgus vēsturē) vairāku aizkavētu nomu dēļ.

“Tomēr uzņēmumiem, kuru nomas termiņš beidzas, būs jāpieņem viens vai cits lēmums, tāpēc, manuprāt, šogad būs vairāk līgumu pagarināšanas nevis pārvietošanas, turklāt paši līgumi būs īsāki – 1-2 gadi, tādējādi vienojoties par īstermiņa elastīgumu. No otras puses, ir virkne augošu uzņēmumu, īpaši tehnoloģiju un pakalpojumu centru sektoros, kuriem ir nepārprotama biroja telpu nepieciešamība un kuri ir gatavi pārcelties uz jauniem un lielākiem birojiem”, saka Newsec Nomnieku pārstāvniecības grupas vadītājs Baltijas valstīs.

 

Par Technopolis:

Starptautiskā nekustamo īpašumu uzņēmumu grupa Technopolis Plc ir darbavietu eksperte, piedāvājot efektīvus un elastīgus birojus un sadarbības telpas septiņās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Uzņēmuma izveidotajās telpās atrodas aptuveni 1,6 tūkstoši cilvēku, tostarp tiek nodarbināti vairāk nekā 50 tūkstoši darbinieku. Uzņēmums saviem klientiem sniedz visus nepieciešamos pakalpojumus sākot ar darba vietas dizainu, vienošanos, biznesa tikšanās risinājumiem un restorāniem, līdz tīrīšanas pakalpojumiem, īpašu uzmanību pievēršot vērtību radīšanai un klientu apmierinātībai. Viļņā blakus Oza parkam Technopolis pārvalda biznesa parku, kas šobrīd sastāv no 7 ēkām – Alfa, Beta, Gama, Delta un Penta biroju ēkām, turklāt 2021. gada sākumā tiek plānots atvērt vēl vienu ēku – Nova, kas nodrošinās Technopolis biroju platību palielināšanos līdz 104 tūkstošiem m2 nomāto platību, nodarbinot apmēram 8300 cilvēku.

 

Par Newsec:

Newsec ir starptautisks nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums, kas dibināts 1994. gadā Zviedrijā un darbojas septiņās Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Uzņēmuma pakalpojumu klāsts aptver visas komerciālā nekustamā īpašuma pakalpojumu jomas. Newsec darbojas kā starpnieks darījumos ar nekustamo īpašumu, tostarp komerciālā nekustamā īpašuma nomā un pārdošanā. Uzņēmums sniedz nekustamā īpašuma pārvaldīšanas pakalpojumus un pārstāv klientu intereses jaunu vai jau esošu projektu attīstībā. Newsec sniedz licencētus īpašuma un biznesa novērtēšanas pakalpojumus, un tam ir lielākā tirgus izpētes un analītikas vienība Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Pilns pakalpojumu klāsts nodrošina sniegto pakalpojumu augstāko kvalitāti un kompetenci. Newsec ir starptautiski atzīti vērtētāji, ko apliecina Lielbritānijas Karaliskā nekustamā īpašuma vērtētāju asociācijas RICS (the Royal Institution of Chartered Surveyors) un Eiropas vērtētāju asociācijas grupas (TEGoVA) izsniegtie sertifikāti. Uzņēmums ir arī BNP (Paribas Real Estate) alianses loceklis.

 

Vairāk informācijas:

Vaida Burvienė

Mārketinga menedžere

Tel. +370 614 46793

E-pasts v.burviene@newsec.lt