Rīgas biroju tirgus – lielajam potenciālam pietrūkst dzirksteles

Rīgas biroju tirgus – lielajam potenciālam pietrūkst dzirksteles

Pēdējos gados atguvies Rīgas moderno biroju tirgus paver plašas iespējas nomniekiem un gaida jaunu impulsu no vietējiem un starptautiskiem uzņēmumiem, teikts “Newsec” publicētajā “Riga Office Outlook” tirgus apskatā par 2020. gada pirmo pusgadu.

Saskaņā ar Newsec valdes priekšsēdētāja Latvijā Ģirta Grīnberga teikto, pēdējais gads Rīgas biroju tirgū ir piedzīvojis izrāvienu – kopš 2019. gada sākuma līdz 2020. gada vidum nomniekiem tika piedāvāti 113 tūkstoši m2 jaunu biroja platību, kas ir tikpat daudz, cik viss moderno biroju piedāvājums iepriekšējos septiņos gados (2011 – 2018). Kopējais moderno biroju telpu tirgus 2020. gada pirmā pusgada beigās bija aptuveni 756 tūkstoši m2.

“Būtiskas izmaiņas Rīgas biroju tirgus piedāvājumā palīdzēja panākt vietējie Latvijas attīstītāji, kā arī Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītāji, kas nolēmuši paplašināt savu darbību ārpus valsts robežām. Piedāvājumu ievērojami palielināja tādi projekti kā “Hanner” izstrādātais 19,1 tūkstošu m2 platības biznesa centrs “Henrihs”, “Vastint” piedāvātais 14 tūkstošu m2 “Riga Business Garden” un “Akropolis Group” radītais 9 tūkstošu m2 plašais “Akropoles” biznesa centrs,” saka Ģ. Grīnbergs.

Starp lielākajiem 2020. gada pirmā pusgada biroju projektiem jāmin “Z-Towers” un “Origo One” biznesa centri, kas nomniekiem piedāvā A klases biroju telpas attiecīgi 25 tūkstošu un 11,5 tūkstošu m2 platībā. Intensīva jauno projektu izstrāde 2020. gada pirmajā pusgadā kopējo nomai piedāvāto telpu platību palielināja par 6 %, bet 2019. gadā – gandrīz par 15 %.

Vēl lielāks piedāvājuma pieaugums tiek prognozēts no 2022. gada, kad vairāk nekā 142 tūkstošus m2 iznomājamo platību tirgū piedāvās jaunie biroju projekti, piemēram, “Verde”, “Business Garden Riga”, “Jaunais Preses Nams”, “ELEMENTAL”, Biroju ēku komplekss “Pine” un “Salas Biroji”.

“Tiek prognozēts, ka strauji augošais piedāvājums nākamajā gadā mazliet piebremzēsies, jo piedāvātajām platībām vajadzēs atrast jaunus nomniekus. Nākamie jaunie projekti būs jāgaida līdz 2022. gada sākumam. Tiklīdz jauno biroja piedāvājumu pieaugums palēnināsies, brīvajai biroju platībai vajadzētu samazināties zem 12 %,” norāda Ģ. Grīnbergs.

Vilcināšanās pāriet uz A klases birojiem jeb “kurš noskūpstīs dusošo skaistuli”?

Kaut arī telpas un ēku tehnoloģiskie risinājumi jaunajos projektos atbilst augstākajiem kvalitātes standartiem, pēkšņais piedāvājuma pieaugums un lēnāka telpu iznomāšana ierobežo nomas cenu palielināšanās iespējas.

2020. gada pirmajā pusgadā vidējā A klases biroja telpu noma Rīgā bija 13 –17 EUR, izņēmuma gadījumos – vairāk nekā 20 EUR. Tikmēr B + klases birojiem, kas atrodas tālāk no pilsētas centra, nomas maksa vidēji bija 11 – 14 EUR. Citos centram tuvajos rajonos nomas maksa bija 7 – 13 EUR.

Pēc Ģirta Grīnberga domām, par Rīgas nomas tirgus galveno dzinējspēku varētu kļūt Rīgā strādājošo uzņēmumu biroju migrēšana no zemākas klases uz modernām A klases telpām. Pēc pirmā pandēmijas viļņa nomniekiem tomēr būs nepieciešami vēl 4–12 mēneši, lai izvērtētu savus nākotnes plānus, bet jauni darījumi vairāk tiks slēgti par nomas līgumu pagarināšanu.

“Kaut gan iepriekšējos gados celtie biroji bieži vien nespēj piedāvāt pašlaik īpaši aktuālās biroju telpu plānošanas un darba vietu elastīgākas parveidošanas iespējas, lai nodrošinātu jaunākās darba drošības prasības, uzņēmumu migrēšana uz modernākiem birojiem notiek diezgan kūtri. Par Rīgas “dusošā” biroju tirgus stimulu varētu kļūt bankas, apdrošināšanas uzņēmumi un starptautiski pakalpojumu centri, kam raksturīga augsta darba kultūra un kuri cenšas nodrošināt labus apstākļus saviem darbiniekiem. Tātad par lielāko dzirksteli Latvijas galvaspilsētas biroju tirgū var kļūt izaugusi nepieciešamība pēc kvalitatīvām pārmaiņām,” norāda Ģ. Grīnbergs.

Par Newsec:

“Newsec” ir starptautisks nekustamā īpašuma konsultāciju uzņēmums, kas dibināts 1994. gadā Zviedrijā un darbojas septiņās Ziemeļeiropas un Baltijas valstīs. Uzņēmuma pakalpojumu klāsts aptver visas komerciālā NĪ pakalpojumu jomas. “Newsec” darbojas kā starpnieks investīciju darījumos nekustamajā īpašumā, kā arī komerciāla nekustamā īpašuma nomas un pārdošanas darījumos. Uzņēmums sniedz NĪ pārvaldīšanas pakalpojumus un pārstāv klientu intereses jaunu vai jau esošu projektu attīstībā. “Newsec” sniedz licencētus īpašuma un biznesa novērtēšanas pakalpojumus, tam ir lielākā tirgus izpētes un analītikas struktūrvienība Ziemeļeiropas un Baltijas valstīs. Vispusīgais pakalpojumu klāsts nodrošina visaugstāko pakalpojumu augstāko kvalitāti un kompetenci. “Newsec” eksperti strādā saskaņā ar Lielbritānijas Karaliskā nekustamā īpašuma vērtētāju asociācijas RICS (the Royal Institution of Chartered Surveyors) standartiem un ievēro caurspīdīguma, atbildības, nepārtrauktības un stabilitātes darba principus. Uzņēmums ir arī BNP (Paribas Real Estate) alianses loceklis.

 

Vairāk informācijas:

Vaida Burvienė

Mārketinga menedžere

Tel. +370 614 46793

E-pasts v.burviene@newsec.lt