Viļņas biroju pārskats 2019

TURPMĀKAJOS GADOS VIĻŅAS BRĪVO BIROJA TELPU SKAITS PALIELINĀSIES DIVAS REIZES

Pērn vidējais Viļņas biroju brīvo vietu skaits bija aptuveni 3 procenti, kas bija viens no mazākajiem Eiropā. Ilgāku laiku stabili zems rādītājs mudina arvien vairāk nekustamo īpašumu attīstītāju koncentrēties uz biroju attīstību Viļņā, kā rezultātā palielināsies brīvo biroju vietu skaits galvaspilsētā. Tiek prognozēts, ka nākamajos gados brīvo darba vietu skaits Viļņā pakāpeniski pieaugs līdz vidējam Eiropas līmenim – 7%, teikts starptautiskās nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas Newsec sagatavotajā 2019. gada ziņojumā. Viļņas Office Outlook 2. ceturkšņa Viļņas biroju tirgus apskats.

“Līdz šim biroju izstrādātāji pēdējos 5 gadus katru gadu tirgū ir piedāvājuši aptuveni 70 tūkstošus cilvēku. kv. m modernas biroja telpas. Līdzīgi tika noslēgti nomas līgumi par šādu platību, tāpēc brīvo darba vietu īpatsvars saglabājās stabili zems – aptuveni 3%. Projektu izstrādātāji, kuru vadībā bija maz vakanču, ieguva impulsu arī 2020. – 2021. tirgū piedāvās vēl trešo vietu – vairāk nekā 100 tūkstošus. kv. m gadā. Tā kā tirgus turpinās absorbēt līdzīgu skaitu kā iepriekš, t.i. 70-80 tūkstoši. kv. m biroja telpas gadā, tātad no nākamā gada apmēram 20-25 tūkstoši. kv. Katru gadu var palikt brīvs miljons jaunu biroju telpu, kas palielinās brīvo darba vietu īpatsvaru” skaidro Newsec analītiķis Gintars Toločka.

Biroju izvēle divkāršojas

Tiek prognozēts, ka 2020. gadā vidējā vakance Viļņā palielināsies līdz 4-5%, un 2021. gadā brīvo darba vietu skaits tuvosies Eiropas vidējam līmenim un sasniegs 7%. Vakances, kas ir augstākas par vidējo, tiek prognozētas vecākajos, neatjaunotajos vai B vietas birojos, kurus būs arvien grūtāk nomāt, un tas prasīs ilgāku laiku.

Pēc G. Toločka teiktā, 7 procenti. vakance ir veselīgs tirgus rādītājs, kas nozīmēs, ka gan īrnieki, gan biroju īpašnieki jutīsies ērti – lai gan biroju piedāvājums palielināsies, tas būtiski neietekmēs īres cenu izmaiņas.

Eksperts prognozē, ka brīvo biroja platību pieaugums īrniekiem piešķirs lielāku izvēles brīvību: “Jau labu laiku apmēram 3 procenti. vakance nebija īpaši labvēlīga īrniekiem. Biroju izvēle bija ierobežota, tāpēc bija ļoti agri jādomā par biroju nomu. Pieaugošā vakance nākamajos gados sniegs lielāku brīvību ne tikai izstrādātājiem, bet arī īrniekiem. Pēdējiem būs lielāka biroju izvēles brīvība, un nomas cenas paliks līdzīgas kā tagad. Tas palielinās vajadzību projektu izstrādātājiem ieguldīt kvalitātē, piedāvājot konkurētspējīgākus biroju projektus. ”

Konkurence kļūs vēl agresīvāka

No otras puses, augošā vakance ir signāls izstrādātājiem būt uzmanīgākiem biroja attīstības plānošanā. Toločkas kundze arī norāda, ka biroju izstrādātāju rindās jau pievienojas mazāki spēlētāji. Lielākā daļa no viņiem līdz šim ir izstrādājuši dzīvojamos vai neadministratīvos projektus, kas nozīmē, ka viņiem ir mazāka pieredze biroju tirgū, kur valda ļoti konkurences vide.

Arvien plašāka izstrādātāju loka interese par veiksmīgo Viļņas biroju sektoru ļauj prognozēt, ka jau tā sīvā konkurence kļūs vēl agresīvāka. Tas novedīs pie pieaugoša biroju skaita un tajos būs vairāk brīvas vietas. Šī iemesla dēļ izstrādātājiem būtu jāapsver, vai tiks veiksmīgi īstenots vēl viens jauns projekts, kad tuvākajā laikā brīvo darba vietu īpatsvars būs divreiz lielāks, un kopējais moderno biroju telpu piedāvājums palielināsies par gandrīz 50 procentiem. un tuvosies 1 miljonam. kv. m.

“Līdz šim Viļņas biroju tirgū dominēja pieredzējuši izstrādātāji, kuriem jau ir pieredze un kuri ir nopelnījuši uzticību šai nozarei. Lielāko spēlētāju projekti veidoja vairāk nekā 80 procentus. tāpēc Viļņas biroju tirgus līdz šim ir bijis ilgtspējīgs un līdzsvarots. Par to liecina pēdējo gadu rezultāti – visas piedāvātās biroja telpas ir izmantotas. Šāda stabila tirgus situācija jau ir kļuvusi par normu, ka Viļņa apskauž kaimiņos esošo Baltijas valstu galvaspilsētas” saka G. Toločka.

Nomas tirgus joprojām ir aktīvs

Viņš skaidro, ka Viļņas panākumus vienlaikus noteica daudzi faktori. Īres tirgus joprojām ir aktīvs, jo ienāk jauni uzņēmumi, un jau esošie uzņēmumi aug un nomā arvien modernākas biroja telpas. Šogad lielāko nomas darījumu noslēdza Danske Bank, kura nomāja 13 tūkst. kv. m S7 biroju kompleksā un 3 tūkst. kv. m īstermiņa apgabala “3 buras”. Arī Maxima grupa paplašinājās, vienojoties par papildu 3,3 tūkst. kv. m biroju ēkā Savanorių prospektā. 5; Arī Bentley Systems nolēma mainīt biroju, iznomājot 2,7 tūkst. kv. m biznesa centrā “Uptown park”.

Viļņas birojos netrūka jaunu vārdu – nomas darījumus noslēdza tehnoloģiju uzņēmums HCL Technologies, ASV uzņēmumi – Dana un McKesson. Šie uzņēmumi parakstīja apmēram 2 tūkstošus. kv. m Viļņā izveidojamo pakalpojumu centru nomas līgums. Arī vairāki jauni nosaukumi nopietni apsver un tuvākajā laikā plāno pieņemt lēmumus par filiāļu izveidi Viļņā.

“Viena no vissvarīgākajām Viļņas biroju tirgus veiksmīgas izaugsmes pazīmēm ir tā, ka īrniekiem dominē ne tikai jaunpienācēji starptautiski uzņēmumi, bet arī aktīva jau izveidoto īrnieku paplašināšanās, kā arī vietējo uzņēmumu izaugsme. Biroju īrnieku sarežģītais sastāvs ir ilgtspējīga tirgus iezīme, kas sniedz pārliecību par šī nekustamā īpašuma segmenta nākotnes novērtēšanu” saka G. Toločka.


Šī mājaslapa izmanto nepieciešamās sīkdatnes, lai nodrošinātu optimālu mājaslapa darbību. Lai uzlabotu mūsu mājaslapas darbību atbilstoši Jūsu interesēm, mēs vēlētos iestatīt analītikas un reklāmu sīkdatnes, saglabājot informāciju par Jūsu veiktajām izvēlēm un iepriekšējiem mājaslapas apmeklējumiem. Izvēloties opciju „Piekrītu“, Jūs piekrītat visu neobligāto sīkdatņu izmantošanai. Jūs varat izvēlēties, kuras sīkdatnes izmantot, kā arī uzzināt vairāk, apmeklējot mūsu mājaslapas sadaļu Sīkdatņu Politika