Baltijas investīciju pārskats

Baltijas komerciālā nekustamā īpašuma tirgus potenciāls sasniedz 2 miljardus eiro

2018. gadā Baltijas valstīs noslēgto ieguldījumu darījumu kopējā vērtība sasniedza 810 miljonus Eur. Lielākais darījumu īpatsvars tika veikts augstas klases biroju un komerciālajā nekustamajā īpašumā, un palielinājās pasaules tirgus dalībnieku investīcijas, liecina starptautiskā nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma Newsec Baltic Investment Outlook, 2019. gads.

Kā pastāstīja Newsec pētījumu un analīzes grupas vadītājs Mindaugs Kulbokas, tirgus dalībnieku un investoru uzticība Baltijas nekustamā īpašuma tirgum šobrīd ir augsta un salīdzinoši salīdzināma ar Skandināvijas tirgiem. Investori, redzot Baltijas nekustamā īpašuma tirgus attīstītāju profesionalitāti un izstrādāto nekustamo īpašumu produktu ilgtspēju un novērtējot ilgtermiņa ieguldījumu perspektīvas, piekrīt kļūt par aktīviem Baltijas nekustamā īpašuma tirgus dalībniekiem.

Eksperts piebilst, ka reģiona pievilcību ir palielinājusi arī vietējo investoru aktivitāte, kas pēdējos gados ir stimulējusi investīciju tirgus likviditāti. Komerciālā nekustamā īpašuma potenciāls Baltijas valstīs, ņemot vērā jau izveidotos un izstrādātos jaunos nekustamā īpašuma ieguldījumu produktus un vietējā kapitāla aktivitāti, nav mazāks par 2 miljardiem. Eur gadā, un lielāka tirgus likviditāte ir priekšnoteikums, lai pievienotos lieliem ārvalstu investoriem. Viņi mēdz ienākt daudzsološā, bet nobriedušā tirgū un ir gatavi investēt īpašumos, kuru vērtība pārsniedz 50 miljonus Eur.

Jaunie spēlētāji nāk ar lielām investīcijām

Īpaši lielus darījumus veic jauni ārvalstu investori Baltijas reģionā. Jaunākā nekustamo īpašumu kompānija Baltijas reģionā, Dienvidāfrikā (PAR), NEPI Rockcastle, noslēdza lielāko pērn veikto viena aktīva pirkšanas darījumu – par 124,6 miljoniem litu. Eur iegādājās tirdzniecības centru (PC) Ozas Viļņā.

Ozo iegāde iezīmē liela starptautiska investora ienākšanu Baltijas tirgū. Baltijas valstīs šādiem spēlētājiem noteikti ir vietas – tiek izstrādāti ekskluzīvi un inovatīvi biznesa un tirdzniecības centri, kuru arhitektūra un tehnoloģijas apsteidz citas Eiropas valstis. Šādu objektu starptautiskajiem īrniekiem ir būtiska ietekme uz ieguldījumu lēmumiem. To apstiprina notikušie darījumi, tāpēc var teikt, ka Baltijas tirgus ir nobriedis pasaules tirgus dalībniekiem. Iespējams, ka šie investori var paplašināt savu portfeli Baltijas valstīs, ”saka M. Kulbokas.

“Pārskatot investoru profilu pēdējos gados, ir iespējams izdalīt trīs Baltijas investīciju tirgus attīstības posmus: pirmais – līdz 2008. gadam, kad vairāk nekā 45%. Investoru daļa bija Ziemeļvalstu galvaspilsēta, otrā – līdz 2014. gadam, kad vairāk nekā 55%. 2015. gadā investīciju reģions bija Baltijas valstu galvaspilsēta. tirgū dominē vairāk nekā puse – 55 procenti. “Investori no Rietumeiropas, ziemeļiem, ASV un citiem reģioniem,” sacīja Newsec analītiķis.

Un, lai gan, pēc eksperta domām, Baltijas valstu nekustamais īpašums nav nekas jauns pasaules klases investoriem, investīciju fondiem un tādiem uzņēmumiem kā Blackstone, W. Carey kungs, Lone Star, Nepi Rockcastle, Partners Group, tomēr tas ir tikai aisberga redzamā daļa – pieaugošais uzticības līmenis mudina citus investorus nākt vai aktīvāk investēt Baltijas tirgū.

2019. gadā paredzams 1 miljards Eur investīciju

Pagājušajā gadā Baltijas reģionam izdevās sasniegt augstu vietējo un Ziemeļvalstu fondu un nekustamo īpašumu (RE) investoru aktivitāti – noslēgto ieguldījumu darījumu kopējā vērtība sasniedza 810 miljonus litu. Eur. Latvijas darījumi veido 32%, Lietuvas darījumi – 49% un Igaunijas – 19%. visu Baltijas valstīs veikto ieguldījumu summas. Aktīvākie spēlētāji tirgū darbojas jau ilgu laiku – lielākās Baltijas valstu komerciālā nekustamā īpašuma fondu pārvaldības sabiedrības, Northern Horizon Capital, EfTEN Capital, Zviedrijas investīciju kompānijas Eastnine un East Capital.

“Tiek prognozēts, ka šogad investīciju darījumi būs vēl lielāki – 1 miljards. Eur vērtība. To veicina pēdējos gados pieaugošais darījumu apjoms – 2018. gadā. ieguldījumu darījumu kopējā vērtība bija 19 procenti. augstāks nekā 2017. gadā Iespaidīgs 2019. gads Gada sākums jau parādīja, ka tirgus joprojām ir aktīvs – pēc tam, kad zviedru investīciju kompānija Eastnine iegādājās biznesa centru Viļņā par 128,3 miljoniem litu. Eur un vienošanos par abām pārējām S7 projekta ēkām, darījums pretendē kļūt par lielāko biroju segmentu Baltijas valstu vēsturē, ”uzsver M. Kulbokas.

Pēc eksperta domām, šis darījums parādīja, ka mums ir jaunas paaudzes primārā tirgus darījumi, kas tiek noslēgti ar mazāk nekā 6 procentiem. Raža. Salīdzinājumam – 2013. gadā. ieguldījumu atdeve šādiem projektiem svārstījās ap 7,5 procentiem. Neskatoties uz to, ka ienākumi par nomu saglabājās līdzīgā līmenī, pateicoties tikai kapitalizācijas likmju samazinājumam, galvaspilsētās komerciālā nekustamā īpašuma vērtība pieauga par vairāk nekā 25 procentiem. Sakarā ar zemākām cerībām uz ieguldījumu atdevi tiek piemērota jauna atdeves likme, kas paaugstina nekustamā īpašuma cenu.

“Ienesīguma samazināšanās iemesls ir ļoti vienkāršs – pārliecība par nekustamā īpašuma tirgu. Divi jēdzieni “zems risks” un “projekta ilgtspēja” mūsdienās investorus noved pie izmērāmi augstāka riska, pērkot nākamās paaudzes nekustamo īpašumu projektus Baltijā, “piebilst Newsec analītiķis.


Šī mājaslapa izmanto nepieciešamās sīkdatnes, lai nodrošinātu optimālu mājaslapa darbību. Lai uzlabotu mūsu mājaslapas darbību atbilstoši Jūsu interesēm, mēs vēlētos iestatīt analītikas un reklāmu sīkdatnes, saglabājot informāciju par Jūsu veiktajām izvēlēm un iepriekšējiem mājaslapas apmeklējumiem. Izvēloties opciju „Piekrītu“, Jūs piekrītat visu neobligāto sīkdatņu izmantošanai. Jūs varat izvēlēties, kuras sīkdatnes izmantot, kā arī uzzināt vairāk, apmeklējot mūsu mājaslapas sadaļu Sīkdatņu Politika