Newsec Property Outlook, Spring 2022

Volstrītas vilks

Jaunākajā Newsec Property Outlook izdevumā Newsec analizēja klātienes mazumtirdzniecības tirgus tendences Ziemeļvalstīs un Baltijā. Newsec ziņojumā identificē vairākas mazumtirdzniecības tirgus tendences, kuras iepriekš netika atzīmētas.

Newsec atklāj, ka klātienes mazumtirdzniecības tirgus Ziemeļvalstīs un Baltijā plaukst. Lielai mazumtirdzniecības daļai klājas labāk nekā jebkad agrāk, tostarp ne tikai ārējās tirdzniecības vietās un pārtikas preču veikalos, bet arī tirdzniecības centros.

GALVENĀS IEZĪMES

  • Mazumtirdzniecības nozarei iet ļoti labi. Visu veidu iepirkšanās centri — reģionālie, rajonu un apkaimes — darbojas labi un daudzos gadījumos pat labāk nekā jebkad agrāk. 2021. gadā apgrozījums, salīdzinot ar 2019. gadu, pieauga gan “uz pieredzi balstītajos”, gan “vietējos” tirdzniecības centros. Būtībā tikai iepirkšanās centri pilsētās turpina publicēt apgrozījuma rādītājus, kuri ir ievērojami zemāki nekā 2019. gadā.
  • Pircēju plūsma galvenajās pilsētu iepirkšanās ielās Ziemeļvalstīs 2021. gadā ir samazinājusies vidēji par 29%,  Eiropas valstīs samazinājums ir tuvu pie 40%, bet atsevišķās valstīs, piemēram, Nīderlandē pircēju plūsma ir samazinājusies pat par 55%.
  • Jāatzīmē, ka 2021. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, lielākā daļa mazumtirgotāji tirdzniecības centros ir palielinājuši apgrozījumu. Apgrozījums pieaudzis arī apavu un apģērbu veikalos.
  • Mazumtirgotāji sāk vairāk domāt par to, kādu pieredzi un sabiedriskos pakalpojumus viņi var sniegt, lai uzlabotu mazumtirdzniecības pieredzi, taču joprojām var paveikt vairāk.
  • VSP (vides, sociālās un pārvaldības) un mazumtirdzniecības platību krustošanās kļūst arvien svarīgāka, un klātienes mazumtirgotāji var to izmantot daudzos veidos.
Newsec Property Outlook, Spring 2022