“Eastnine” un “Vastint” noslēdz 35,5 milj. eiro vērtu darījumu

“Eastnine” un “Vastint” noslēdz 35,5 milj. eiro vērtu darījumu

Zviedrijas uzņēmums “Eastnine” parakstīja līgumu par divu biroju īpašumu iegādi no “Vastint” (“Interogo Holding”) – “UNIQ” biznesa centru Viļņā, Lietuvā, un “Zaļā 1” biroja ēku Rīgā, Latvijā. Paredzams, ka darījums 35,5 miljonu eiro apmērā noslēgsies 2021. gada 2. ceturksnī.

“Mēs priecājamies, ka mūsu portfelis pieaug līdz ar šo divu īpašumu iegādi. “UNIQ” un “Zaļā 1” ir iekārojami, labi izvietoti un ļoti kvalitatīvi biroji, kas lieliski papildina mūsu jau esošo tirgus daļu gan Viļņā, gan Rīgā. Šis darījums nostiprina “Eastnine” kā vadošā un galvenā biroju iznomātāja un investora pozīciju Baltijā, jo pēdējo četru gadu laikā ir izveidots portfelis, kura bruto iznomājamā platība pārsniedz 130 000 kv.m un tā vērtība ir 400 miljoni eiro,” saka Kestutis Sasnauskas, “Eastnine” izpilddirektors.

Pirmais īpašums – 6900 kv.m. liela biroju ēka “UNIQ” – atrodas A. Goštauto ielā 12A, Viļņā. Biznesa centrs atrodas stratēģiski ērtā vietā, kuru viegli var sasniegt gan no Viļņas vecpilsētas, gan no centrālā biznesa rajona. Blakus objektam atrodas viena no Lietuvas galvaspilsētas vissvarīgākajām transporta artērijām – Geležinio Vilko iela. 2016. gadā uzbūvētais septiņu stāvu A klases biznesa centrs piedāvā mūsdienīgu arhitektūru un novatoriskus tehniskos risinājumus. Īpašums ir sertificēts ar “LEED Platinum” sertifikātu un tā vienīgais īrnieks ir “Danske Bank” IT servisa centrs.

“”UNIQ” ir unikāls projekts “Vastint Lietuvas” portfelī. Tas ir pirmais “LEED Platinum” projekts Baltijas reģionā, kas būvēts nojauktas un neefektīvas ēkas vietā. Projekts ir ievērojams ar neparastiem interjera elementiem, kas izstrādāti kopā ar īrnieku. “UNIQ” biznesa centra izstrāde un pārdošana ir labs piemērs tam, ka mūsu pievienotās vērtības radīšanas potenciāls ir liels, ko arī turpmāk mēs plānojam attīstīt,” stāsta “Vastint Lietuva” izpilddirektors Kęstutis Vedeckis.

Otrs īpašums ir A klases biroju centrs “Zaļā 1”, kura platība ir vairāk nekā 3600 kv.m. un tas atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, Latvijā. Kopš 1899. gada īpašumā atradās tabakas fabrika, bet 2009. gadā tas tika rekonstruēts par modernu piecstāvu biroju ēku ar divstāvu pazemes autostāvvietu. Īpašums ir sertificēts ar “LEED Platinum” sertifikātu un galvenie ēkas īrnieki ir “Microsoft”, “iVF Riga” klīnika, “Arvato Systems”, “Sicor Biotech” un “CBRE”.

“Arī “Zaļā 1” ir unikāls projekts, jo tas ir vēsturiska mantojuma un sarežģītas pazemes inženierijas apvienojums (autostāvvieta ir vairāk nekā 6000 kvadrātmetru liela, divus līmeņus pazemē un 6 metrus zem ūdens līmeņa). Īpašums atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā, jeb vēstniecību rajonā.

Mēs ceram izveidot labas kaimiņu attiecības ar “Eastnine, jo mēs joprojām būsim blakus esošās “AC Hotel by Marriott Riga” īpašnieki un turpinām attīstīt “Magdelēnas Kvartālu” Antonijas ielas otrajā pusē,” piebilst “Vastint Latvija” izpilddirektors Romans Astahovs.

“Interpret Holding” piederošā “Vastint” grupa stingri apņemas ievērot ekoloģiju un sociālo atbildību visās valstīs un, izstrādājot nekustamā īpašuma projektus, ir pieņēmusi lēmumu sertificēt visas ēkas saskaņā ar “BREEAM” vai “LEED” starptautiskajām sistēmām. Abiem darījumā pārdotajiem īpašumiem ir “LEED Platinum” sertifikāts ilgtspējīgai projektēšanai un būvniecībai.

“Šis darījums parāda, ka neatkarīgi no Covid-19 radītās nenoteiktības, biroju segments nekustamo īpašumu investoru acīs joprojām ir viens no pievilcīgākajiem Baltijā. Mēs uzskatām, ka biroju tirgus Baltijā ir gatavs gūt labumu ilgtermiņā vairāku būtisku iemeslu dēļ, no kuriem galvenais ir nepārtraukts biroju iemītnieku pieplūdums no dārgākām Rietumeiropas un Ziemeļvalstīm,” saka Andrius Švolka, Darījumu vadītājs “Newsec” Baltijā.

“Nodrošinot finansējumu Viļņas īpašumam, “SEB banka” sniedz ieguldījumu A klases biroju ēku ilgtspējīgai izaugsmei Baltijas valstu galvaspilsētās. Ēkas, kas saņem visaugstākos sertifikātus, atspoguļo nobriedušu nekustamā īpašuma tirgu un sociālo atbildību biznesa aprindās, vienlaikus parādot mūsdienu biznesa centienus radīt ilgtermiņa vērtību. Noslēgtais kredītlīgums parāda kopīgu pieeju ilgtspējīgām biznesa vērtībām veiksmīgā partnerībā starp “SEB banku” un “Eastnine”. Tas var kļūt par pastāvīgu impulsu komercīpašumu ieguldījumu tirgum valstī un Baltijā,” saka Vilius Juzikis, “SEB bankas” valdes loceklis un Korporatīvo pakalpojumu nodaļas vadītājs.

“Newsec” darbojās kā vienīgais “Vastint” padomnieks Lietuvas īpašuma darījumā, savukārt “Catella” – kā “Vastint” galvenais padomnieks Latvijas īpašuma darījumā.

Pircēju darījumā pārstāvēja advokātu biroji “Walless Lietuva” un “Ellex Latvija”, savukārt pārdevēju juridiskajos jautājumos konsultēja advokātu biroji “Fort Latvija” un “Glimstedt Lietuva”. Darījumu finansēja “SEB banka” Lietuvā un “OP” Latvijā.